یک فوق تخصص قرنیه بر اهمیت تشخیص و درمان زودهنگام عارضه التهاب لبه پلک کودکان به منظور پیشگیری از کاهش دید و تنبلی چشم تأکید کرد.
عارضهٔ بلفاریت، التهاب پلک در پایهٔ مژههای بالایی و پایینی چشم است. این التهاب میتواند در قسمت خارجی بخش جلوی پلک یعنی جایی که مژهها به آن وصل شدهاند ایجاد شود یا روی پلک داخلی یعنی قسمت مرطوبی که چشم را لمس میکند ظاهر شود. درست است که بلفاریت میتواند دردسرساز باشد، اما معمولاً باعث مشکلات بینایی نمیشود.
علائم بلفاریت در کودک
اگر کودک شما بلفاریت داشته باشد، پلکهایش ممکن است قرمز، شورهزده، متورم و تحریکشده به نظر برسد. همچنین آنها ممکن است هنگام بیداری کودک در صبح پوستهپوسته باشند. پلک ممکن است سوزش یا خارش داشته باشد و وقتی کودک چشمهایش را به هم میزند، احساس کند چیزی در چشمش وجود دارد. کودک همچنین میتواند اشکریزی زیادی داشته باشد.
دلیل ایجاد بلفاریت در کودک
بلفاریت زمانی اتفاق میافتد که چربی بیش از حد در حاشیهٔ پلکها باعث افزایش بیش از حد باکتریهای طبیعی موجود در پوست آن ناحیه میشود. سپس حاشیهٔ پلکها تحریک و ملتهب میشود. بلفاریت اغلب همراه با درماتیت سبورهای یعنی تکههای خشک پوستهپوسته و شورهزده در اطراف سر یا صورت، آلرژی یا آکنهٔ روزاسه که یک بیماری پوستی است و باعث قرمزی پوست میشود نیز بروز میکند.
حسین محمدربیع، چشم پزشک و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیدر آستانه برگزاری ششمین همایش مشترک بیماریهای چشم دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و ایران، گفت: در این همایش که در روزهای ۲۴ تا ۲۶ آبان ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد، یک کارگاه ۹۰ دقیقهای برای بررسی بیماری بلفاریت یا همان التهاب لبه پلک در کودکان برگزار میشود.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با عنوان این مطلب که التهاب پلک یک بیماری نبستا شایع در کودکان است، افزود: تشخیص و درمان این عارضه در کودکان، یک مقدار با دشواری همراه است و دلیل آن هم عدم توجه به این بیماری در کودکان است.
وی ادامه داد: التهاب لبه پلک معمولاً از سن یک تا ۱۴ سالگی دیده میشود، اما در سنین ۵ تا ۸ سالگی، بیشتر شایع است. هرچند در بزرگسالان هم این عارضه وجود دارد که علائم آن به راحتی قابل تشخیص و درمان است.
این چشم پزشک افزود: اگر التهاب لبه پلک در کودکان دیر تشخیص و درمان شود، میتواند با مشکلاتی در بینایی کودک در سالهای بعد به وجود بیاورد.
محمد ربیع با عنوان این مطلب که ۱۰ تا ۱۵ درصد کودکان زیر ۱۴ سال گرفتار التهاب لبه پلک میشوند، گفت: علائم این عارضه، شامل متورم شدن پلک، قرمزی چشم، ریزش مژهها و ترشح است که با مالش چشم و زیاد پلک زدن همراه است.
این فوق تخصص قرنیه به والدین تاکید کرد: چنانچه این علائم را در فرزند خود مشاهده کردند، حتماً نزد چشم پزشک بروند و چشمان فرزند خود را معاینه کنند.
وی افزود: سرخ شدن چشم و بستن چشمها در مقابل نور، میتواند از دیگر علائم بیماری التهاب لبه پلک در کودکان باشد که والدین باید یه این علائم توجه کنند.
محمد ربیع با عنوان این مطلب که درمان عارضه التهاب لبه پلک خیلی سخت نیست، ادامه داد: البته دوره درمان بین ۳ تا ۶ ماه و بعضاً تا یک سال هم طول میکشد که باید مدارا کنند.
وی افزود: پایه درمان التهاب لبه پلک، شستشوی چشمها با شامپو بچه است که باعث کاهش بار میکروبی بیماری میشود. همچنین، استفاده از پماد یا قطره چشمی و شربت و قرص، برای جلوگیری از عود بیماری تجویز میشود.
محمد ربیع گفت: شیوع این عارضه بعد از ۸ سالگی تقریباً کمتر میشود.
وی افزود: بیماری التهاب لبه پلک گاهی با آلرژی و حساسیت چشم اشتباه گرفته میشود که والدین باید به این موضوع دقت داشته باشند و فرزند خود را نزد چشم پزشک ببرند.
این فوق تخصص قرنیه در پاسخ به این سوال که اگر التهاب لبه پلک در کودکی درمان نشود، چه مشکلاتی به دنبال خواهد داشت، گفت: کاهش بینایی و تنبلی چشم، از مهمترین عوارض عدم درمان التهاب لبه پلک در کودکان است.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت تشخیص عارضه بلفاریت (التهاب لبه پلک) در کودک، تاکید کرد: همزمانی بروز التهاب لبه پلک با گرفتاری قرنیه، باعث میشود چشم کودک دچار التهاب قرنیه شده و به تدریج باعث کاهش دید و تنبلی چشم شود.
این فوق تخصص قرنیه افزود: از همین رو، ما به والدین توصیه میکنیم حتما به سلامت چشمان فرزند خود توجه داشته باشند تا مبادا دچار بیماریهای چشم شود.